joi, 18 august 2011

Este wordpress solutia cea mai buna de blogging?


Atunci cand vine vorba de blog, toata lumea va alege wordpress, fiindca are o reputatie buna: suport, pluginuri, teme, comunitate imensa. Insa nimeni nu vorbeste de lipsa perfomantelor. Atunci cand se doreste cat mai multe functii intr-o platforma, incep sa apara probleme de performante. Si sa nu mai povestim de pluginuri, deoarece majoritatea creatorilor de pluginuri nu se gandesc la performante (queries, performante pluginuri sau timpul incarcarii unei pagini de wordpress).
Ce inseamna queries?
Query-urile sint comenzile care se executa pe serverul de mySQL, baza de date a platformei wordpress, unde se stocheaza tot ceea ce este continut dinamic: utilizatori, postari, linkuri, widget-uri, date despre pluginuri, etc.
Cat trebuie sa fie timpul de executie?
Timpul de executie al unui script reprezinta performanta platformei in incarcarea unei pagini. Acest timp de executie rulat pe un server pe calculatorul personal, nu are voie sa treaca peste 1 secunda. Pe un server de hosting timpul fiind mult mai mic. Atunci cand vezi pe serverul de hosting un timp de executie mai mare de 1 secunda, reprezinta o performanta slaba a platformei.
Exemple de performante la instalarea fara pluginuri si tema originala a wordpress, facute pe localhost pe un procesor dual-core:
- wordpress 3.0.4 dupa instalare executa 15 queries in aproximativ 0,3 secunde per pagina
- wordpress 3.2.1 dupa instalare are exact aceleasi performante
Exemple de site-uri care ruleaza un numar mare de queries:
http://wptuts.ro/ executa 61 queries in 0.965 secunde
http://www.longren.org/ executa 81 de queries in 1.058 secunde
http://westerwelle.net/USAImmobilien/ executa 59 de queries in 1.760
http://cheque.ro/ desi utilizeaza W3 Total Cache, executa suma uimitoare de 132 de queries in 1.611 secunde
Exemplele de mai sus au fost luate aleatoriu prin cautarea pe google. Ca sa puteti vedea performantele acestor site-uri, uneori este indeajuns a va uita in footer-ul site-ului, insa alteori este necesar sa va uitati in codul sursa HTML al site-ului pentru a vedea timpul de executie, codul fiind comentat, de aceea nefiind vizibil decat in sursa.
Exemplu de cautare pe google dupa performante wordpress:
Ce se poate face pentru a mari performanta unui blog bazat pe wordpress?
- una dintre cele mai simple metode este instalarea simpla a wordpress fara pluginuri, fiind destul de buna pentru a rula pe aproape orice host. Insa vom pierde distractia care este adusa de multe pluginuri foarte utile.
- insa cea mai buna metoda este implementarea de pluginuri de cache, de exemplu W3 Total Cache, asa cum a scris in articolul precedent despre pluginuri wordpress.
- iar cea mai grea metoda este optimizarea codul manual, insa aici apar multe inconveniente, printre care: 1. pierderea de timp, fiindca un programator face cu usurinta ceva asemanator platformei wordpress cu performante deosebite;  2. dupa ce s-au facut modificari, este imposibil de a face upgrade platformei wordpress, fiindca se pierd toate modificarile/optimizarile;
Cum pot vedea numarul de queries si timpul de executie pe wordpress?
In folderul temei curente de wordpress exista un fisier numit footer.php in care puteti introduce urmatorul cod, exact dupa <?php wp_footer(); ?> :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu